Slik får du en koselig hagedam

Hei! håper dagen din har vært fin! I løpet av den tiden jeg har blogget, har jeg fått mange spørsmål om dammen som vi har i hagen, og jeg har svart etter beste evne. Men tenk om jeg hadde funnet denne artikkelen fra Viivilla og lest den før vi startet! 

Vi startet med et ønske om et lite vannspeil i hagen, jeg så for meg at det skulle være plasss til en vannlilje eller to i det krystallklare vannet. Og vannliljene er nydelige når de blomstrer. Det er helt sikkert

Mannen ble satt på saken, og gikk løs på oppgaven en morgen i mai i en friperiode fra offshore-jobb. Da jeg kom fra jobb den ettermiddagen, var det et krater i hagen, vår nye dam. Det var ikke lenge vi opplevde dammen som stor. Planter, som etterhvert vokser til langs kanten tar også plass. Etter to år ble derfor dammen gjort mye større, men i perioder fabler vi om å gjøre den enda større, bare bitte litt…

Målet bør være at dammen ser ut som om den alltid har ligget der, og for å få til det, er det lurt å gå for en naturlig form på dammen. Her har dagens dam såvidt kommet på plass, men det er lite vegetasjon rundt kantene ennå.

Hvor dammen skal plasseres er det ulike meninger om. Men det peneste er å legge den et sted der den sklir naturlig inn i omgivelsene. Det er ikke lurt å legge dammen i direkte sollys. Da blir det fort mye arbeid med å holde grønnalger borte. Et stort tre kan kaste den skyggen som trengs over vannet. På den andre siden kommer det blader fra treet i vannet. Men litt vedlikehold vil det være med en dam samme hvordan man snur og vender på det. Vår dam ligger i solen, men en stor bjørk kaster skygge. Bildet under er fra den første sommeren med den “store” dammen.

Det er lurt å tenke vedlikehold helt fra starten av. Det gjorde ikke vi, og en alt for liten pumpe fra Netthandelen med forntene fikk jobben med å holde rent. Det fungerte naturligvis ikke, så vi investerte i en litt større pumpe. Heldigvis kjøpte vi skikkelig rense-system med uv-filter allerede til den første dammen. Ny og større pumpe kom siden. Kvelds-stemning ved dammen sett fra 2. etasje

Dammen fylles med hageslangen og tømmes med pumpen. Det er en liten fordypning i basenget, slik at vi har mulighet for å få tømt ut alt vannet, men siden vi har fisk i dammen, kan vi ikke tømme den helt. Bildene under er fra vi lagde den store dammen.

 

I vår dam er steiner og røtter fjernet fra bunnen. Det er fylt fin sand over. Etterpå er sidene dekket med et eget underlag som er beregnet for dammer. Til slutt er dammen dekket med dam-folie. 

Da vi laget den første dammen, laget vi jevne kanter, som i en bolle. Det er ikke videre lurt med tanke på at det er vanskelig å kamuflere plasten i en dam med denne formen. Tenk i stedet at det skal være mulig å plante nedover i “etasjer”. Bildet under er fra den første dammen vår den første sommeren.

Når det kommer til beplanting, vil jeg anbefale  å finne planter i nærliggende elver og vann. Disse er tilpasset det lokale klimaet og vil ha mlettere for å klare seg og danne naturlig vegetasjon framfor de du kjøper i butikken.

Vi startet med fire fisker, så kjøpte vi et par til. Men fiskene overlevde ikke første vinter, så vi gikk på igjen med åtte nye fisk neste sommer. Da hadde vi gjort dammen større og hadde laget et dypt område i dammen der vi kunne tilsette oksygen om vinteren. Fiskene overvintrer der. De første fiskene våre var gullfisk. De er ikke så kostbare, men da gullfiskene hadde overlevd en vinter, kjøpte vi noen koi. Nå for tiden kjøper vi ikke fisk. Naturens gang sørger for at fiskebestanden vokser. 

 Husk at alt vann i hagen må sikres forsvarlig. Selv har vi gjerdet inn hele hagen med stakitt på grunn av dammen.

Stakitt

Ha en herlig dag videre! Vi blogges!

12 kommentarer

Siste innlegg