Slik får du en fin og lettstelt hage

Jammen er det herlig å komme ut i hagen etter en regnværsdag! Alt er så friskt og vakkert! Det er nok ikke helt feil med en regnskur, nei! Om sommeren bor vi jo i hagen, men det betyr ikke at vi står på knærne å luker ugress dagen lang.Jeg tror nesten ikke jeg kunne tenke meg et liv uten hage. Det måtte i så fall være for en kortere periode. Men det er mange måter å innrette seg på slik at man kan kose seg i hagen, ikke bare jobbe der.

 

Vår hage er stor etter dagens målestokk, og de første årene var den ganske overgrodd etter at de forrige eigerene hadde plantet etter en plan fra hagearkitekt. Busker og trær som hadde vært små   og søte 8-10 år tidligere, var blitt svære. Det gav nesten assosiasjoner til hekken i Tornerose, så her var det ikke tid for å sove. Hagen vår ble til litt etter litt, og gjennom årene  gjorde vi nok både noe feil og noe rett.  Jeg kaller det erfaring. Men i dag har vi en hage som faktisk er ganske lettstelt, og det er en hage man kan reise fra uten å tilbringe resten av sommeren på jungelsafari. Så i dag deler jeg litt tanker om hvordan man kan få en lettstelt og på samme tid fin hage. 

Det er lurt å tenke avgrensing og oppdeling fra dag en. En hage er mer spennende med “flere rom” enn om alt er en svær firkant. Selv har vi delt av hagen med en buegang,  slik at man føler man kommer inn i et nytt rom.

Tenk  hekk, gjerder og levegger allerede mens hagen er på planleggingsstadiet. Når innrammingen er på plass, er det tid for å tenke på annen beplanting. 
Varier “ute-gulvet”. Det er slutt på den tiden da hage var ensbetydende med en stor gressplen. Hos oss har vi terrasser i ulike nivå. Vi har også laget gangstier av heller og jernbanesviller. Og mens vi er inne på hage-gulv, det kan være lurt å kjøpe plen på rull. Da slipper man masse jord og sørpe inn i huset første sesong og man slipper mye ugress.

Sørg for at jordkvaliteten er god allerede før du begynner å plante noe som helst.  Da trives både gress og planter bedre.  Pass også på å få bort alt ugress før du planter. Ikke plant blomster, busker og trær over alt. Det gir et rotete inntrykk og er vanskelig å holde. Tenk også på hva slags behov plantene har for stell. Planter som trenger mye vann bør stå i nærheten av hverandre. Vi har plassert slike planter ved dammen.

Blomstrende busker er og store stauder er lett-stelte.  Disse  har dessuten den store fordelen at de kommer trofast igjen år etter år.  Det er lurt å få planter som krever litt stell opp fra bakken, enten ved å bygge opp bed eller rett og slett ved å bruke krukker. Selv liker jeg veldig godt krukker, og man kan variere pynten fra år til år..Under er det nyplantede stemorsblomster i en tønne.

Har du det også med å falle for alle de vakre parkene og hagene som man ser og  tenke at du vil ha det nettopp slik? Ja, jeg kjenner meg igjen. Men  det er da man må huske at i de hagene er det kanskje flere gartnere ansatt på heltid. Det ville være helt urealistisk å ta mål av seg til å oppnå det samme hjemme .  Husk at hagen skal være et deilig sted hvor man kan nyte de korte sommermånedene, Ikke la hagen bli en  kilde til prestasjonsangst og dårlig samvittighet. Senk skuldrene og nyt hagelivet! En løvetann eller fem er heller ikke verdens undergang!  Ha en fin kveld! Vi blogges!

 

3 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg