Inspirasjon i grønt

Hei!   Er det ikke lekkert med pastellfarger nå på denne tiden av året? Selv lar jeg meg inspirere av pastellgrønn om dagen! Den fines i så mange lekre nyanser, det er bare å velge fra øverste hylle!

Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men selv har jeg enkelte farger jeg liker og bruker mye, andre farger får jeg det ikke helt til med. Men alle farger har mange nyanser. Det gjelder bare å finne den rette. Den mørke grønne fargen har for eksempel aldri vært min greie. Pastellgrønt  og lys blågrønt i all slags nyanser, derimot, er helt min greie. Når jeg ser meg om i heimen, så har vi en del grønt likevel, og det er alt sammen ting jeg er veldig glad i!

Grønt er en farge som er tillagt all verdens gode egenskaper, og hvem ønsker ikke å omgi seg med  en harmonisk, behagelig og nøytral farge? Disse to boksene står til vanlig på toppen av kjøkkenskapene, og er praktiske til det meste, men først og fremst står de der fordi jeg synes de er nydelige, rett og slett!

Boksene er i hver sin nyanse. Den største er mer blågrønn enn den minste, som er mer i retning lys grønn. Men boksene kler hverandre likevel utrolig godt.


Det er  det som er så fint med blå og grønne nyanser.Dette er farger som  er enkle å lykkes med.

De er lette å kombinere, og kan kombineres med nesten alle farger.


 

Blått og grønt i ulike nyanser er med på å skape en atmosfære man ikke får til om man bare bruker klassiske og nøytrale farger.

Jeg syns grønt er lekrest der den er brukt som blikkfang. Og det er utrolig hva en liten dråpe grønt kan gjøre for helheten!

En enkel vase, med eller uten blomster, kan være det lille som skal til.

 

I sommer var jeg litt mer dristig da jeg malte dette skapet! Fargen blandet jeg selv, og aldri er man vel så fornøyd med noe som det man gjør selv? Jeg har iallfall aldri angret på at det ble et pistasjgrønt skap.

 

 Og jeg hadde heller ikke takket nei til dette skapet fra Ellos.


Ha en fortsatt herlig søndag! Vi blogges!

 

Om å drikke kaffi med andakt og bruke den dyreste parfymen først!

Hei, og god søndag! Er det ikke herlig med slike dager hvor en kan ta alt litt i eget tempo, og sitte lenge i pysjamasen mens man nyter en kaffekopp?


Men så var det bare det i dag, at det var tomt for kaffe. Går det an? Jeg er vanligvis den som kjøper kaffe i store kvanta på tilbud, så det er alltid kaffe, vaskepulver og en del annet i hus, men i dag var det altså tomt!

 

En fin anledning til å hente fram litt luksus fra skapet! For en kaffekopp må man ha på søndags morgen!

Vi fikk luksuskaffe og annet godt til jul, men dette har jeg selvsagt puttet inn i et skap i påvente av en eller annen “anledning”. Er det ikke typisk at vi alltid venter på anledninger?

Og mens vi venter på den rette anledningen, gjemmer vi ting i skuffer og skap! I skapet står champagneflaskene å venter på den rette anledning.


 “Time to drink champagne and dance on the table?”

Og så var det parfyme, da!

det er mange som har det som meg at flaskene står der “til pynt” mens vi bruker opp den gamle?


Disse to vakre flakongene ble forresten med hjem fra Tunisia for mange år siden, og jeg synes de er så nydelige!  De gir en luksusfølelse enten de fylles med de edleste dråper eller enklere saker.


Kanskje burde vi bli flinkere til å bruke den dyreste parfymen på en vanlig onsdag, åpne den fineste vinen  først og nyte en kopp luksuskafe i pysjamas og tøfler!

Ha en nydelig søndag! Vi blogges!

 

Nei, alt er ikke alltid som det ser ut

Hei! Jeg kom på at jeg har fått en del spørsmål om de elektriske peisene her i huset. Det er jo ingen hemmelighet at jeg er veldig glad i alle peisene våre. Elektriske peiser har den store fordel at de kan plasseres også der det ikke er pipe. De varmer bra viss man trenger varme, men de kan også brukes helt uten varme, bare som stemningsskaper. Det vil si at man kan ha peisbål hele året.

Naturligvis er det noe eget med en ekte peis, og det har vi både i stuen og ute. I kjelleren og på hytten er det peisovn hvor man ser flammene, koselig det og!

Men tilbake til de elektriske, og denne gang den i spisestuen. Peisen har vi laget selv. Det vil si peisinnsatsen er jo ferdigkjøptt, og den står på et slags “bord”, som er laget av en solid hylleplate på bein. Siden det er en spisestue, ville vi ha flammen i en høyde der vi så den fra bordet. Etterpå ble det bygget en slags “kasse” av gipsplater. Kassen bygget vi så langt opp vi ville ha den, men et passe stort hull til peisinnsatsen. På toppen av peisen er det lagt blanke, hvite fliser.


Varmen på peisen kan reguleres. Det samme kan styrken på “flammen”. Når det ikke er varme på, bruker ikke peisen mer strøm enn tre sparepærer! Det er litt arbeid å skifte disse pærene, men heldigvis er det sjelden behov for det. Når pærene skal skiftes, må frontplaten skrus av , så løfter man opp “veden”, skifter pærer og setter alt på plass.

Det er vanlige lister rundt peisen, men planen har hele tiden vært å dekorere den litt mer. Men peisen har stått slik i seks år, så vi får se hva det blir til!  Det bør vel uansett ikke være for “snirklete” til de rene linjene på peisinnsatsen? Uansett, så koser vi oss med peisbålet, noe vi har gjort nesten hver dag siden peisen kom i hus. En annen gang skal jeg skrive litt om den elektriske peisen i gangen, for den er laget etter et helt annet prinsipp, og er i en ganske annen stil, men også den er hjemmelaget, et diy-prosjekt! Ha en fin kveld!

 

Jammen er verden blitt liten!

Hei og hå! Håper dagen din er fin! Tor for nok rett forbi oss uten den helt store dramatikken. Vi hørte han og så han, og plutselig var han reist nordover! Men det betyr ikke at det er noe koselig vær ute altså! Regn, hagl og vind er ikke min favoritt!

Så derfor har jeg handlet jordbær og litt annet, slik at vi kan “leke sommer”:  Duftlyset dufter og jordbær. (Ja, her er det fremdeles duftlys, og det uten advarsel)

 

 

Jammen er verden blitt liten når vi kan spise jordbær i Norge i Januar!  Ja, jeg vet jo at det er lenge til sommer ennå. Det er faktisk en stund til det blir vår også, selv på denne kanten av landet!


Men verden er mye mindre enn den brukte å være før, det er sikkert! Da jeg var liten, var det langt til bestemor og bestefar i Oslo. Men de var heldigvis flinke til å komme på besøk, selv om det var langt . Min farmor i Ryfylke tok fly en gang i sitt liv, helt til Oslo! Selv reiste jeg første gang med fly som “baby Vatne”. Siden vi hadde besteforeldre som bodde helt i Oslo, ble vi nok mer fly-vant enn mange andre barn.

I dag er jo ingen reisemål langt unna. Vi har sønn og svigerdatter i Barcelona. Det er et stykke dit, men jeg tror det var lenger til Oslo den gangen farmor satte seg på flyet!

I dag tenkte jeg å kjøpe primula. Jeg stod faktisk med noen fine eksemplarer i herlige farger da jeg kom på at jeg måtte gjøre kort prosess med primulaene i fjor for at ikke katten Tara skulle spise dem opp. De er visst giftige for katter . Jeg synes primula er så herlige og vårlige, men har man katt, så har man katt! Det holder egentlig lenge at hun jobber som gartner i urtehagen på kjøkkenet.

 

Men noe grønt måtte jeg ha i stedet for de tragiske rosene jeg kastet i går. Så da ble det Aloe Vera.

 

 

Det har vi en annen variant av fra før. Katten spiser på den og, men den er ikke farlig for katter.

Ha en fin lørdag videre! Vi blogges! 

 

De som aldri svikter

Hei! Håper du har en fin dag, selv om det er uvær mange steder! Det alltid ekstra koselig å være inne når regn og blest regjerer ute og man kan unne seg litt kos og noen fine blomster inne!


(Bildet er lånt fra Google)

Selv har jeg egentlig ikke grønne fingre inne. Ute er det noe annet. Der trives stort sett både roser og andre planter. Inne, derimot, henger rosene jeg kjøpte for to uker siden med hodet og er et heller sørgelig syn, selv om de har fått vann!

 

Har de kanskje fått for mye vann?

 

 

Da er det mye kjekkere med de som aldri svikter, nemlig orkideene! Jeg tror jeg har orkideer i nesten alle rom! Og de passer jo i alle rom også!

 

Dessuten er det så hyggelig at orkideene ser ut til å stortrives hos oss! De kommer igjen med vakre blomster gang etter gang. Jeg har en forkjærlighet for hvite orkideer, men vi har også noen rosa, som jeg liker veldig godt, og den på bildet under har stått på samme plassen i årevis!

Jeg har hørt mange myter om hvordan orkideene skal stelles og vannes. Selv vanner jeg dem med rennende vann en gang i uken og lar dem stå i 5-10 min for å bli skikkelig gjennomvannet. Etterpå heller jeg av alt overflødig vann for orkideer liker ikke å stå med beina i vann. Derimot trives de med høy luftfuktighet, så de får seg derfor en dusj med spruteflasken i ny og ne.

Jeg gjødsler orkideene med orkidegjødsel med ujevne mellomrom, og satser på at de blir ekstra fine da! . Om vinteren tror jeg ikke plantene kan få for mye lys på våre breddegrader. Om sommeren er det lurt å ikke la orkideer stå i direkte sollys.

 

 

Når planten er avblomstret, tyr jeg til et tips jeg fikk en gang.

 


(bildet er heldigvis lånt fra Google)

Nå skal planten stå lyst og kjølig og stengelen skal klippes ned, og da er den ikke akkurat noe lekekrt syn. Derfor setter jeg ned en flott, kunstig og blomstrende grein.

 

Dermed ser planten fremdeles presentabel ut!

Så mange kjølige plasser i huset har vi ikke, så den hopper jeg rett og slett over , men orkideen får stå i fred på dette stadiet, og etter en stund blomstrer den på nytt, for orkideer er dem som aldri svikter! Ha en fin dag videre og en god helg! Vi blogges snart!

Å, hjelpe meg så trendy man ble sånn plutselig!

Hei og fine kvelden! Her går det i hundre med hund og to katter som leker med en tennisball. De fyker etter hverandre og runder hjørnene i hundre.  De gærne har det godt -Og så lager de liv og røre, noe som er veldig koselig.  Her med “salt & pepper” eller Tara og Diva.

Men det er ikke bare inne det er “storm i kastene”. Værmeldingen for morgendagen lover ikke bra, og vi som hadde tenkt oss på hytten. Jaja, tiden får vise hva det blir til når stormen Tor kommer!

 

I dag hørte jeg forresten at gjenbruk var det nye, trendy! Folk var lei av bruk og kast, og gjenbruk ble bare mer og mer populært enten det gjaldt retroklassikere eller andre designmøbler eller at man rett og slett fikset på tingene, gav dem en makeover, og vips ¨så hadde man nye møbler ! Jeg tror at folk i dag er opptatt av kvalitet framfor kvantitet.  De vil ha ting som varer, og mange er lei masseproduserte greier. -Og gjenbrukt kan som kjent blandes med både nytt og gammelt, billig eller dyrt!

Hjelpe meg så trendy jeg føler meg her jeg sitter i ektorpen og ser gjenbruk over alt!  Det er litt arbeid å pusse opp og trekke om møbler, men hjelpe meg så gøy det er å få det akkurat som man vil, trendy eller ei!

 


Ha en fin kveld!

Skal, skal ikke?

Skal, skal ikke? Og jeg snakker om gardiner, må vite! Jeg tror jeg fikk en smule allergi mot gardinopphengene på 80- og 90-tallet med alle sine sløyfer, bånd og kunstferdige  arrangement, så siden har de fleste rommene i heimen vært gardinløse. 


Gardinløse vinduer slipper inn mye lys, og man eliminerer at kattene klatrer i gardinene.

Men nå på slutten har jeg fått mer og mer lyst på gardiner. Selv om listverket rundt vinduene er fint og forseggjort, og det er dumt å skjule dette, kjenner jeg at det hadde vært greit med gardiner i stuene også! Kanskje det er et behov som har meldt seg etter at vi åpnet opp og fjernet dører mellom flere stuer forrige sommer?

 

Men så kommer spørsmålene da: Hva slags  oppheng skal man ha? Hva er fint og hva passer med stilen ellers? Bildet under er lånt fra en stue som minner om vår, og med de mørke detaljene og det mørke bordet, synes jeg det er fint med mørke gardinstenger. Men selv ville jeg nok gått for lyse. Men det finnes jo så mye fint!

 

Vi har et stort karnapp i stuen, og det er ikke så lett å få fint med gardiner. Vi har tidligere hatt gardiner både inni karnappet og utenpå, men hva som passer best er vanskelig å si. Da er det lettere i denne stuen, der hele stuen er et slags karnapp.


Det neste spørsmålet, som sikkert er det viktigste er vel hvordan gardinene skal se ut. Hva passer når det fremdeles skal være  lyst og luftig?

 

hytten har vi den mørkeste varianten av disse  lin-gardinene. Jeg liker dem veldig godt. De er akkurat passe røffe på en fjellhytte. (Bilde fra House Doctor) 


Hjemme tror jeg det blir finest med ensfarvet, og kanskje helst lin?  Så da blir jo tredje spørsmål hvilken farve man skal gå for, hvitt, linfarvet eller grått ? eller noe helt annet?  

 

 

 

Ja, livet er fult av vanskelige valg! Ha en nydelig dag videre! Vi blogges!

Hvorfor er det så fint med drivved?

Hei!

Hei! Håper dagen din har vært fin! Selv samler jeg på vårlig inspirasjon i disse dager, så jeg har lånt noen bilder i tillegg til mine egne. Naturmaterialer og røft tre blir jeg nok ikke lei av med det første, og drivved er fremdeles en skikkelig favoritt! 


Hva er det egentlig som er så fint med drivved, og hvorfor i alle dager liker vi ting laget i et materiale som har ligget i sjøen eller i det minste skal forestille at det har ligget der?


Selv er jeg veldig glad i den værbitte, grå looken, og jeg elsker kjøkkenbenkene og kjøkkenøyen i juksedrivved!

 

Eller hva med denne tapeten, så vakker, “gammel og rustikk”? Det er lov å jukse når resultatet blir så nydelig som dette!

Så langt tilbake jeg kan huske, har jeg vært opptatt av vakre ting, og interessen for interiør våknet tidlig. Men allerede som barn visste like godt hvordan jeg ikke ville ha det som hvordan jeg ville ha det. Smaken har nok endret seg med årene, men jeg er egentlig forbausende enig med meg selv som femåring i veldig mye. Interessen for gamle møbler og bruksgjenstander tror jeg er medfødt, og gudene må vite hvor den kommer fra.


Men jeg husker veldig godt farmor som fortalte historien til Amerikakisten, som kom hjem med en onkel omtrent da hun ble født og det nittende århundret var nytt! Å, som jeg beundret kisten hos farmor som barn. I dag bor kisten hos meg, og det har den gjort helt siden studentdagene. Men kisten er i bruk. Ting skal kunne brukes!

 

Som barn tenkte jeg at jeg ikke ville ha et hjem som var for fint til å bli brukt. Da jeg vokste opp, var det fremdeles mange barn som ikke fikk leke i stuen, slik skulle ikke jeg ha det. Og slik fikk jeg det aldri heller!

Lyst og delikat, landlig og røft, slik ville jeg ha det! Landlig stil, overbygget terrasse, vindu med sprosser og hvitmalte gelendre både ute og inne, det er den typiske New England stilen, men det er og en skandinavisk lys og lett stil med smak av sommer og livet ved havet. Selv er jeg vokst opp ved havet og stranden, og vil alltid ha med meg Norges lengste sandstrand, Orrestranden, i mitt hjerte.

Vi som nærmest er vokst opp på stranden, liker rullestein og vi liker rekved eller drivved. For oss er ikke drivved benevnelse på beis, men noe mer. Her kan du lese mer om min kjærlighet for ting som ser ut som de kommer rett fra fjæra.

I gamle dager gikk bøndene i området på stranden og fant ulike ting som havet hadde brakt med seg. Rekved eller drivved var trevirke som hadde drevet rundt på havet, og det var et verdifult tilskudd både til fyringsved og byggmaterialer. Trevirke som hadde ligget en stund i saltvann, var gjerne mere motstandsdyktig mot råte på grunn av saltinnholdet. Både på Grønland og Færøyene var rekved lenge det eneste brukbare trevirket som fantes, og det ble blant annet brukt til å lage årer til båter og som byggningsmateriale for hus sammen med stein og torv.  Vi kan lage ting av drivved den dag i dag. Selv har jeg funnet noen utrolig herlige og inspirerende bilder av nettopp drivved. Som jeg har fortalt, så går det mot vann og kloakk på hytten, og hva ville vel passe bedre enn baderomsmøbler i denne stilen? (Bilder fra Country Living)



 

For meg bringer drivved med seg et ramsalt uttrykk av strand inn i hjemmet. Det er sol og sommer, men det er også høststormer med kjempebølger som ruller mot land. Sjøen er en lunefull venn, vennlig, men farlig! Det vet alle som kjenner sjøen! Jeg elsker den gråhvite røffe overflaten og at tingen virkelig tåler å brukes! Og når stormen jager folk vekk fra stranden og i hus, er det fint å ta med litt av naturkreftene inn i en temmet utgave!

I de senere år er det mange som har fått sansen for drivved og produkter laget i ekte drivved er ofte dyre, fryktelig dyre. Men disse møblene bør kunne kopieres, eller i det minste brukes som inspirasjon!

 Og det er så mye som kan bringe sjøen og havet inn i huset, og det er lov å jukse med litt beis, eller gå for andre velbrukte skatter som også har en fin gammel patina! Det er fint ute også. Svillegangen forbi dammen og bort til hønsegården, er eksempel på utendørs patina. Du kan lese mer om svillene her, her og her.


Våre gamle Jærske potetkasser, som jeg har i headeren min, og som står ute i vær og vind gir litt av samme virkning, værbitt, røft og vakkert! Les mer om kassene her og her


Ha en herlig kveld videre! Vi blogges!

 

#ramsalt #drivved #newengland #røft #naturmaterialer #livetpånorgesbestevestkant #interiørblogg #hannetovesblogg #Hannetoves

Blått til inspirasjon!

Hei! Håper du har en fin kveld! Er det ikke herlig med våren som rykker nærmere og nærmere for hver dag? Selv lar jeg meg virkelig inspirere av herlige farver i heimen etter at julen for lengst er ryddet vekk! En farve jeg alltid kommer tilbake til i ulike varianter er lys pastell blå! -Og i disse dager frister det virkelig å slå seg løs med mengder av tekstiler i nettopp denne farven!


Det finnes vel neppe noe mer vinterlig friskt og delikat enn pastellblått på denne tiden av året! Pastellblå, himmelblå, pudderblå, babyblå  eller isblå, like vakker uansett hva man kaller farven. Og så er det faktisk en farve som passer til nesten alt, lekker sammen med hvitt og nydelig til jordfarver!

 

 

 Selv har jeg bestandig hatt sansen for detaljer i  delikate blåtoner, og vi har blant annet himmelblått kjøleskap , et herlig blikkfang på kjøkkenet! 

Tekstiler gjør virkelig noe med et interiør, og de nydelige blå nyansene erså rene og friske! For ordens skyld vil jeg opplyse om at noen av bildene i dette innlegget er lånt, og er ment som ren inspirasjon på en regnfull og grå januardag! (Lånt fra Countryliving)

Dette soverommet hadde jeg neimen ikke sagt neitakk til! -Og at tekstilene spiller en viktig rolle, er det vel ingen tvil om. Men det er jo ikke feil med peis på soverommet heller, da!  


Se på disse nydelige detaljene! Jeg synes resultatet blir spesielt lekkert når man kombinerer ulike blåfarver, noen lyse, andre mørkere!

Like delikat er dette soverommet med tekstiler fra Ellos. Og det er jo absolutt innen rekkevidde. Elleos har akkurat nå mye inspirasjon i blått på hjemmesidene sine, og jeg må si det var mye fint å drømme om nå midt mellom vinter og vår. Disse farvene har jo den fordelen at de er like fine når sommeren en gang er her igjen, når gardinene blafrer i vinden gjennom åpne vinduer og solen skinner på ruten, da er lyseblått virkelig en sommerfarve!

Puter kan man vel neppe få nok av, som disse fra Ellos, og puter er virkelig med på å gjøre hjemmet innbydende enten det er et soverom eller en stue. -Og så kan man jo forandre interiøret fullstendig ved å tilsette puter og noen andre detaljer i en eller flere farver om resten av interiøret er nøytralt! Det er kjempegøy å kunne variere på den måten!


Dersom du har lyst å ta en kikk på Ellos sine sider, finner du mye inspirasjon her.

La deg inspirere, og ha en nydelig kveld, så blogges vi snart!

 

 

innlegget inneholder annonselenker 

 

 

Ja, var det ikke det jeg visste?

Ja, var det ikke det jeg visste? Alt som er gøy, godt eller koselig er  som kjent enten umoralsk, fetende, skadelig, farlig eller rett og slett kreftframkallende! Spis gulrøtter mens det ennå er sunt, har de kloke sagt i mange år, og jammen ser det ut for at de får rett!

Det er sen kveldstime, egentlig er det vel for lengst natt!  Å, jeg elsker denne tiden på døgnet! Huset sover, hund og katt sover. Det er så stille og rolig og jeg  bare nyter roen rundt meg  med et par tente duftlys i tussmørket. Dette må man kunne kalle kvalitetstid! Men nå viser det seg at duftlys ikke er å spøke med. De er nemlig mye farligere enn sitt rykte.

Rett og slett kreftframkallende er slike lys! Så vet vi det! Det står her at det er ingen som direkte dør av det, men det kan skade helsen på lang sikt og at det er vanskelig å si hvor skadelig det er å bruke duftlys regelmessig.  Det neste blir vel advarsel på lysene, slik som på sigarettpakkene: “Disse lysene er svært skadelige for deg og dine omgivelser.”

Ja, jeg har faktisk blitt en stor fan av  ledlys på batteri denne vinteren, men om enn så lenge dufter de ikke, så jeg har fortsatt å kjøpe duftlys. Men jeg har hørt at det skal finnes en variant  med vaniljeduft blant  ledlysene. Lysene på bildet under er ledlys, og både naturto og vakre, men altså fullstendig lukrfri.

 

Men det er jammen ikke lett i våre dager å styre unna alt som er giftig, farlig, helseskadelig eller usunt!  Det er jo ikke bare lys som truer helsen vår nå for tiden!

Så om enn så lenge sitter jeg her i skinnet fra tre helseskadelige lys og har det ganske så koselig.  Jeg vil rett og slett beskrive det som kvalitetstid! Ha en riktig god natt! Vi blogges!