Ha en herlig dag!

God morgen fra Bulgaria med 4 generasjoner. Frokosten er inntatt og nå venter sol og bad. Mobilblogging er oppskrytt, så jeg sier bare, ha en herlig dag!

Slik lykkes du med planter i krukker

Hei! Håper du har en fin dag! Jeg liker veldig godt å omgi meg med blomster, masse blomster. Krukker er en grei måte å få det til å blomstre der man ønsker, men skal man få en vellykket krukkehage, kreves det at man legger forholdene litt til rette. Vi har vel alle opplevd sommerblomster som henger med hodet og visner fordi de ikke trives hos oss? 

En vanlig feil er å velge for små krukker. Det må være plass til leca og jord i tillegg til plantene. Leca gir luft til røttene og holder på vann og næring. Fyll opp 1/3 av krukken med leca før du planter.   Du kan også blande leca i jorden. 

Min erfaring med verandakasser er at de er for grunne. Selv når du borrer hull i bunnen, bruker leca og god jord, er det bare noen få planter som trives der. 

Ikke spar penger på å bruke dårlig jord.  Det er jo fra jorden plantene henter næring for å kunne glede oss med vakker blomsterprakt! Husk også at plantene trenger gjødsel for å kunne vokse og blomstre. Veldig mange glemmer dette enkle faktum!

Selv har jeg nok noen ganger druknet potteplantene mine aldeles både ute og inne i redsel for at de skal tørke ut, så mitt råd er å kjenne etter om de virkelig trenger vann før du vanner. 

Det er ikke bare sommerblomster som kan plantes i krukker, men det betyr ikke det at alle planter trives like godt der. Tenk derfor litt over dette når du velger planter.

Planter i krukker er mer utsatt om vinteren enn planter som står i jorden. Selv har jeg bare noen få planter som står i krukker om vinteren. Krukkene kan settes lunere om vinteren, og det er lurt at de kommer opp fra bakken. Du kan og dekke dem mot frosten. Plantene trenger vann også om vinteren. Der jeg bor, er det sjelden noe problem. men det er faktisk tørke som tar livet av flest planter vinterstid.

Skal krukkene stå ute hele året, må de være frostsikre.Pass på at det er hull i bunnen på krukken.Uten hull i bunnen, vil plantene ha lett for å “drukne”  I tillegg til et lite knippe frostsikre svarte urner, har vi noen som er laget i tre. Disse er ikke frostsikre, men jeg har lagt isolasjon i bunnen, og plantene klarer seg vinteren over i disse her på sær-vestlandet. Leca i bunnen på pottene, gjør dem også mer frostsikre.Om vinteren setter jeg de pottene som ikke er frostsikre inn i garasjen. Mange drømmer om store trær i krukker. Dette kan nok gå an, men min erfaring er at trær trives best på friland og at ingenting står evig i krukker. 

 

 

 

Mål i sikte!

Hei! Håper du har en deilig lørdag! Her er det jentehelg.

I går var det sol og sommer på terrassen, og endelig ble det bruk for Sangriaen, som er blitt med hjem fra Spania. Med familie i Barcelona blir det noen turer dit.

Slike sommerkvelder må nytes, det er sikkert og visst. I dag regner det, så vi har tatt for oss Sandnes-garn, Steintøykjelleren, Bryne og Klepp.  Garn har man nok av, og strikke-prosjekter står i kø, så garnet fikk være i fred, selv om det er mye lekkert. På Steintøykjelleren derimot, ble det et par Rosental-kanner og et “Norgesglass” som måtte bli med hjem. 

Nå er det strikketøy og kaffe innendørs.  Ikke feil det heller igrunnen. Marius-genser til eldste sønn vokser. Mål i sikte! 

Men hvem vet, plutselig lokker været oss ut igjen. Ha en nydelig lørdag videre! Vi blogges!

I dag har jeg rett og slett gått amok!

Heisann! Da var kvelden -og natten med- her plutselig! I dag har jeg rett og slett gått amok, gått amok i rhododendron! Ja, slik kan det plutselig gå! Egentlig skulle jeg bare kjøpe noen sommerblomster. Planen var å trille hagesykkelen ut (Og bolte den fast) Hagesykkelen er ingen spesiell skue uten blomster, så jeg hadde et akutt behov for noen blomster.

På Plantasjen hadde de rhododendron til kr 39,- Det er rett og slett ikke mer enn man betaler for en stk sommerblomst, det! Så da måtte det handles! Alle forstår vel såpass? Plantene var veldig små. En slags dverg, kanskje? Et blikk på lappen, kunne fortelle noe annet. Dette blir skikkelig store busker en gang i framtiden. 

Så nå har jeg plantet. De står alt for tett, Men så lenge de er små, synes jeg det er fint at de fyller opp hele plassen. De gjør mer av seg slik. Disse er lilla.

Rhododendron  er ikke en å plante som elsker å stå i potter på sikt, så løsningen er midlertidig. Men de skal flyttes lenge før de blir store. I blant er det greit med litt perspektiv på planene. Nå mens de er små skal jeg glede meg over å ha dem der de står.

Sommerblomster ble det også. Med andre ord en full arbeids-ettermiddag og kveld i hagen. Fire poser plantejord forsvant jammen i samme slengen. Hagesykkelen kom på plass. Om noen skulle lure, så er det blomster på “bagasjebrettet” også. De er bare bitte små ennå.

-Og benken, den turkise benken, kom også på plass. Javisst kan mer enn hundre år gamle vanger kombineres med en knallfarge!

Etterhvert tror jeg jammen her må komme en turkis kurv til blomster også sammen med benken.


 

Jeg har sagt det før, men kvelds-hagen er vakker, så her kommer noen bilder knipset i det mørket faller på. Disse rhododendronene ble plantet for to år siden i hagen bak garasjen. De er ennå små, og de tilhører også en sentvoksende sort som ikke blir særlig store.

Sommerblomster er på plass på Buå. Kaprifolen er gammel, men ble flyttet hit for et par år siden.

Dammen om kvelden er et motiv jeg aldri blir lei av. I morgen blir det å få på plass gardinene i Hålå og taket på paviljongen, så er i hvert fall jeg klar for sommer!

Riktig god natt! Vi blogges!

 

Er det noen som fremdeles er i tvil om fargen?

Hei! Er det ikke herlig hvordan energien kommer med sol og lange kvelder? Kontrasten er stor til vinterkvelder da man bare har lyst til å “gå i hi” i et pledd! 
Det er nesten så man flytter ut de ettermiddagstimene fra man kommer hjem fra jobb og til det er på tide å finne sengen. Med bål på peisen, blir det heller ikke kaldt. Ja, “ved” går vi visst aldri tom for til utendørs bruk.

Ute trenger det jo ikke være bjørkeved, og siden vi pleier å ha noen prosjekt som inkluderer hammer og sag på gang i løpet av året, er det sekkevis med kapp å brenne i løpet av noen sommermåneder.

Litt mer kapp ble det i går og, for endelig fikk stampen større lokk. Så blir det min jobb å beise når jeg kommer hjem. Men trøste og bære, så tungt et slikt lokk er! Her kan du lese om pimping av spaet og her om det nye spaet.

Planker til den gamle benken etter svigerfar er malt, men er foreløpig ikke montert. Er det noen som fremdeles er i tvil om fargen forresten? I går kjøpte mannen et redskap til å ta opp løvetann med, og jeg skal hilse og si at denne holdt hva den lovet. Så nå er det løvetann-fri plen (om enn så lenge) Jeg er ikke sponset, men det er kjekt når noe faktisk virker.

Hagesykkel

Ellers er det bare kjekke ting i vente så langt øyet kan skue. I morgen er det klart for jentehelg med to herlige jenter. Fin-vær er bestilt, og mannen har reist på hyttetur!  Men uansett vær, mandag går turen til sydlige strøk for 4 generasjoner!

Surfina

Jeg er ikke helt ferdig med å plante sommerblomster, men har bestemt meg for at det som er igjen får vente til vi er tilbake. Det får være grenser for hvor mange krukker og urner sønnen min skal  måtte vanne den uken mens han bor i barndomsheimen og passer hund og katter, samt nyklekte kyllinger!

Ha en herlig dag! Vi blogges!
 

Slik får du en romantisk hage

Heisann! Håper du har hatt en fin dag og en deilig kveld! Her har vi akkurat komet inn fra hagen. Ja, for det er ikke til å komme forbi at hagen er der man helst vil være en ettermiddag og kveld som denne. Det er tid for å drømme hagedrømmer og legge hage-planer, og gjett om jeg koser meg med å samle inspirasjon til hagen.

(Bilde: mein-schoener-garten)                 

Selv foretrekker jeg den romantiske, gammeldagse hagen, så her kommer mine tips for hvordan du kan få en romantisk hage viss det er den stilen du også liker.

Start med rammene rundt hagen. En romantisk hagen kan med fordel rammes inn av et hvitt stakittgjerde, gjerne med en gammeldags port.

Inne i hagen planter du roser, blomstrende busker og trær. Gå for vekster som dufter. De gjør stilen komplett. Blomstrende frukttrær er også nydelig. Stauder som passer i en romantisk hage, er de gammeldagse typene som pioner, løytnantshjerte, liljekonvall, revebjeller, iris, kjempekonvall og lavendel.  

I den romantiske hagen er det koselige stier. Hos oss har vi brukt heller og jernbanesviller for å oppnå dette.

Buer, portaler, pergolaer og espalier passer godt til den litt romantiske og gammeldagse stilen. En hage-dam med vannliljer passer godt i en romantisk hage. I enn liten hage, kan et fuglebad gjøre nytten.

Hos oss lyser gammeldagse “gatelykter” opp stiene når mørket faller på, og de kaster lys på dammen.


 

En gammeldags hagebenk hører hjemme i den romantiske hagen. Møblene i en slik hage kan godt være velbrukte, og spesielt godt passer det med hvite tre-møbler.

Når det kommer til planting og plantekar, kan det meste som har en viss patina brukes, kurver, kasser eller potter. -Og nettopp i en romantisk hage kan man tillate seg en “statue” eller to om man har lyst, for her passer de faktisk med stilen!

Ha en flott kveld videre!

En benk i hagen

Kan det tenkes noe mer romantisk enn en benk i hagen? Et sted for samtaler, et sted å dele hemmeligheter. Da vi flyttet inn der vi bor, kjøpte vi en billig støpejernsbenk av det slaget som var så vanlig på den tiden.  Den ble selvsagt malt grønn. I dette tilfellet skulle det vise seg at en benk til 498 faktisk er nettopp det, så benken holdt en sesong eller to. Det finnes faktisk et bilde en eller annen plass av tre små gutter som spiser is på  denne grønnmalte benken i hagen. Ja, de gode gamle dager……

Siden den gang har jeg lært å gå for kvalitet, og det har kommet mange benker i hus, for jeg liker å ha sitteplasser ulike steder i hagen.  Bortsett fra møblene i paviljongen, er alt hvitmalt hos oss.

 

For noen år siden kom en turkis hagesykkel inn i livet mitt, eller sagt på en annen måte, min gamle sykkel gjenoppstod i ny prakt.  

Ideen fikk jeg i Reykjavik, som vi besøkte mens det lå hetebølge over Norge.  På Island var det langt i fra noen hetebølge.  Der var det uterestaurant hvor antrekket var Uggs og allversjakke. I Reykjavik var det satt ut sykler og benker som blikkfang i gatene, og ideen ble med hjem.

I garasjen har vi smi-jerns vanger til benk liggende. De har en gang stått på en skikkelig gammel benk. Benken er for lengst historie, men svigerfar tok vare på vangene, så nå blir det benk igjen! Og fargen? Ja, vent og se! Ha en herlig dag videre!

Derfor er jeg så glad i kurver og kasser av ulike slag

Heisann på en deilig mandag! Dagen i går kom og gikk  med regn, regn og enda mer regn. Kjedelig når man har en hel søppelsekk med stauder som skal plantes! Enden på visa ble jo at vi bare måtte jage oss selv ut dørene i regnet under motto at det neppe blir kjekkere å plante i regn i morgen, og plantene kom i jorda. Etterpå kom oppholdsværet.Ikke feil det heller. Så det ble utendørs kveld med bål på peisen.

 

Idag var det avgårde å hente flere stauder. En svart søppelsekk er mindre enn det ser ut når det kommer i jorden for å si det sånn, så det var behov for mer.

Nå er malingen tørr i den nye reolen på badet oppe, og det har atter blitt system på håndklær og andre ting. Herlig, for egentlig er jeg avhengig av å ha litt system rundt meg. Det vil si, jeg liker å kunne rydde vekk ting, for så å finne dem igjen når jeg trenger dem.

Jeg kan lite med ting som ligger og slenger uten mål og mening, så det er kanskje en av grunnene til at jeg er så glad i kurver og kasser av ulike slag. Faktisk er det å ha nok kurver og kasser et av mine beste tips for å holde det ryddig. Ute av øye, ute av sinn, tenker du kanskje, og det er nok noe i det. Men det gjør jo ikke så mye all den tid man vet  hvor man skal finne “rotet” igjen når man trenger det. (Men hvem trenger rot i grunnen?)

 

I tillegg til at kurver og kasser er super-praktiske, så synes jeg de gir interiøret nettopp det hyggelige og uformelle preget som jeg liker. Så derfor kan jeg ikke få nok av nettopp kurver og kasser.

 

Aller best liker jeg kasser av det ekte gammeldagse slaget, Det skal villig innrømmes.Sjel og patina, sier du? Ja, tusen takk, det kan man like! Ha ellers en nydelig dag! Vi blogges!

Litt DIY-enkel baderomsmakeover på budsjett!

Hei, og fin lørdags-kveld! Et aldri så lite DIY-prosjekt, skrev jeg at vi planla denne helgen, og det er ikke alltid de store forandringene som skal til for at man skal si seg fornøyd. 

På slutten har vi drevet med litt enkel makeover på badene, og som kjent pleier det ene trekke med seg det andre og det tredje. Slik er det også med badene her i huset. Ja, egentlig handler vel det hele om at vi har begynt å tenke på hvordan hyttebadet skal bli, når det kommer vann og kloakk der om ikke alt for lenge.

På bader i 2. etasje har det vært et liten frittstående møbel til oppbevaring av håndklær. Særlig praktisk kan man vel ikke akkurat si at det møbelet var. Nå har
det uansett flyttet ned i kjelleren, og der det stod er det kommet et nytt møbel til den nette sum av kr 238 (+ ben, som vi hadde fra før og en rest med maling)

Min erfaring er at man i blant må lage de møblene man vi ha selv, for å få dem akkurat slik man vil ha dem. Jeg ville ha en røff, “værbitt” hylle til oppbevaring av håndklær og andre greier som samler seg på et bad. Hyllen skulle være så stor som mulig,uten at den skulle stjele masse plass. Akkurat slik er det blitt, 1meter bred, 1,15 meter høy, og masse herlig plass! 

Vi gikk for terrassebord for å få det rette værbitte uttrykket, nesten som en gammel kasse, så jeg for meg at det skulle bli. 

Møbelet begynner å ta form. 1×1 meter. Vi laget tre slike “rammer” som siden ble festet med lister.


Jeg liker veldig godt å bruke kontraster. Denne kontrasten av røft tre mot stål, har vi flere steder i huset. Dessuten er disse beina helt supre for de kan stilles på slik at møbelet blir stående helt i vater, selv om gulvet skulle være aldri så lite skjevt!


Så var møbelet klart for maling. Vi brukte samme grå som på gulvet, men tynnet den kraftig ut, før vi påførte 2 strøk tynne. Slik så det ut etter 1 strøk.


Men det kjekkeste er, som alltid, stylingen, så med det samme malingen var tørr, måtte jeg prøve og se hvordan det kom til å bli. 


Ha en super kveld videre! Vi blogges
 

Jordnær eleganse

Hei! Håper du har hatt en fin dag. Her har helgen begynt etter en kort uke! Det regner i dag, så vi koser oss inne med hyggelig besøk i kveld.

orgen får vi vårt lille barnebarn på besøk, og i løpet av helgen tenker jeg vi skal få tid til et aldri så lite DIY-prosjekt på badet i 2. etasje. I morgen tidlig skal det hentes stauder til hagen fra en fantastusk staudehage der vi har fått forsyne oss flere ganger! Kjekt med litt planer for helgen, selv om det regner!

Ellers har jeg lært et nytt ord i dag, jordnær eleganse! Smak på ordet. Det er en barndomsvenninne som introduserte meg for ordet, som en beskrivelse av stilen her på Norges beste vestkant! Det må  man vel kunne sies å være et spennende ord!

Med dette ønsker jeg alle en herlig helg!