Slik fikk vi ny utsikt på hytten

Hei, hei! Har du en fin dag! Da har hatt siste arbeidsdag før ferien. Sommerferie er magisk uansett hvor gammel man er. Det er sikekrt og visst! Jeg skrev litt her om dagen om våre planer for hytten i sommer, og  nå står fire nye vindu klare der oppe.  (Her har jeg jukset akkurat som Ingrid Espelid gjorde. Dette bildet er tatt lørdag ettermiddag før vi reiste hjem) 

 

Bildet under er fra i vinter, med to små vindu. Det vesle vinduet i mønet ble satt inn for et par år siden.

Det ble så lyst og fint inne at. Bajonett-sag er fine ting! Husbonden som sagfører. 

Første hull i veggen er klart, Så kom regnet.

 

Hipp hurra for plastic fantastic!  

Lurer på hva denne mannen hadde sagt om dette. To hull i veggen og regn.

Mens arbeidet pågår!

Ikke har jeg tenkt på at vi hadde noe utsikt å snakke om den veien, men den som ble sittende å stirre utover dalen, det var meg! Vi har hatt kapper på de små vinduene som var her. Nå blir det gardiner som kan trekkes helt fra! Vinduskarmer og sprosser blir hvite, som i resten av hytten.

Slik ble resultatet. Det var ikke så ille med okergult, men det skal bli hvitt! 

Her er vi i mål! (Vel, det må vel et par strøk maling til rundt vinduene, men først må det slutte å regne)

Ha en herlig dag videre! Vi blogges! 

#nyevindu #hytteliv #utsikt

Rømme landet og en drøm om hytteliv

Hei! Håper du har en fin dag! Kanskje er du allerede i gang med sommerferie? Det er snart jeg og, og i dette møkkaværet vi har for tiden, var jeg rimelig klar til å rømme landet for et par dager siden. Både finn, solfaktor og diverse annet nble trålet på jakt etter sol og sommer. Men så skal det helst passe med både det ene og det andre av planer man tross alt har her i sommer, og plutselig blir det fint vær her, så å rømme landet for ukevis er ikke aktuelt. Det er ikke mye som slår den norske sommeren når den viser seg fra sin beste side, så vi får vente å se og være klar når sommeren igjen kommer på besøk. 

Mens vi venter legger vi litt hytteplaner mens det regner. Det skal nye vinduer på  på sørsiden på hytten i nærmeste fremtid. Vinduene blir med gjennomgående sprosser, og en del større enn de som er der for å få inn mer lys i stuen. Gjett om jeg gleder meg. Det skal også inn vindu i det rommet som nå er bod, men som skal bli bad i fremtiden. Vi har valgt samme vindu som til stuen. Det blir finest fra utsiden. Dessuten er det greit med lys og luftemuligheter på badet og. På bildet under er det vinter, men vinduene står på samme plass sommer som vinter 

På hytten er det nok av småprosjekter å ryke seg ut på, så også i sommer, men det er jo bare kjekt. En gammel amerikansk gyngestol er også flyttet opp på hytten, og den skal bli ny etterhvert. Ha en flott mandag videre! Vi blogges snart

#hytteliv #oppussing #drømmeromsol #fjellhytte #hyttedrømmer 

Og dagen var som skapt til å bli fylt med ingenting…..

Og dagen var som skapt til å bli fylt med ingenting…..Ja, det må være dagen i dag, tenker jeg.
Regn, regn og atter regn. Jeg trøster meg med at det er bra for nysådd plen med det været vi har hatt på slutten med en dag sol, neste dag regn. Da får vi heller  kose oss med noe som blomstrer inne, tenker jeg, og hvite roser er aldri feil.

I går var vi innom gjenbrukten på Klepp, og jeg kan vel si såpass at jeg igjen har fått t oppussingsprosjekt i hus.

Oppussing er ellers noe det kommer til å bli en del av i sommer, men da på hytten. Men nå får jeg hive meg rundt å gjøre noe. Vi skal avgårde å hilse på et nytt familie-medlem på fire bein, nemlig staffen Jona. Jeg har møtt henne før, men  det har ikke husbonden.

Ha en deilig søndag!

Sommer på Norges beste vestkant – i media!

Heisann! Selv om det regner i dag, er det sommer ute. Ellers kan alle som abonnerer på Stavanger Aftenblad lese mer om Sommer på Norges beste vestkant, eller sommer på Klepp i dagens utgave av BO.

Utrolig gøy når en proff fotograf tar bilder av hus og hage!

Nei, det er ikke så lett å lese det som står her, men avisen finnes i papirutgave i heimen. I tillegg har jeg lagret den som pdf. Koselig å ta frem på en vinterkveld!


-Og selv om vi bor her, og kjenner hus og hage ut og inn, må jeg innrømme at jeg også får sommerfølelse av disse bildene!

Ha en herlig sommerkveld! Vi blogges

#bo #stavangeraftenblad

 

Finished

Hei, hei! Er det ikke deilig med sommer, vel? Selv kjenner jeg at jeg klør i fingrene etter å ryke meg ut på all verdens når det er sommer. Hadde mann bare hatt litt av den energien på vinteren!

Ellers fryder jeg meg over ny gammel sofa! Den ble enda finere med naglene på plass, synes jeg, og nå er den ferdig på alvor Det er ikke til å komme forbi, hvitt er vakkert! Jeg tenker i blant at det er lite praktisk med alt det hvite, og det er det jo, men likevel er det kjekt at ting er pene å se på og! Her er resultatet.  Slik ble altså resultatet. Som “teppemenneske” kjenner jeg behov for å ha “nok” puter og pledd rundt meg, slik at sofaen blir innbydende, men slik som dette ser den ut i “nettoen”. Jeg må si meg ganske fornøyd. Det beste av alt er at bilskinn kan vaskes med fuktig klut. Enda bedre er det at ingen katt har vist tendenser til å kvesse klørne på den ennå. Håper inderlig det varer!

Naglene gikk forbausende greit å få på plass. De er på et slags bånd, slik at man slipper å slå i hver eneste spiker. Forresten het det slett ikke nagler, men møbelspiker. Så vet jeg det. Man lærer så lenge man lever, det er sikkert.


Møbelspikrene er forresten i krom. Jeg synes det var det peneste til denne sofaen.

Greit å “svinge rundt hjørne”r gikk det også med disse remsene, og  personlig synes jeg dette passer bedre til skinn enn det gjør med bånd.

Nå håper jeg bare finværet holder til i morgen. Da har jeg bedt gjester til St.Hans-feiring, og selv om vi har tak over hodet, er det ikke plass til så veldig mange under det taket. Paviljongen er grei når regnet detter rett ned. For kombinasjonen av regn og vind duger den ikke.

Vel, vel, været er det uansett lite å gjøre med, men å håpe på finvær, det må være lov, vel?

Ha en fin dag videre! Vi blogges!   

#nygammelsofa #biedereier #møbelspiker #omtrekking #sthans #paviljong

Så enkelt lager du en billig, dekorativ og praktisk blomsterkasse!

Heisann! Håper du har en fin dag! Bildet under er av en av de kjempesvære blomsterkassene vi har. Jeg er  glad i potter, krukker og avgrensede bed. Det ser så ryddig ut, og det er mye enklere å holde en hage der de ulike delene er klart definert, synes jeg. Jeg har også stor sans for røffe kasser i ulike varianter. Derfor har vi og¨å snekret noen store kasser til planter. 

Blomsterkasse diy norge

Kassene er uten bunn, så plantene vokser i jorden og har god plass til røtter. Plantene stortrives i disse kassene, som er fylt med førsteklasses jord. Kassene er beiset i samme farge som terrassene. Slike kasser synes jeg skal være litt røffe, og de er raske å lage. I tillegg er de superbillige. Den siste kassen, den jeg laget til klematisen kom på under 80 kroner + skruer. Ikke mange blomsterkrukker som konkurrerer med det! Vi har tre store kasser på 1 x 1 meter.

blomsterkasse diy

Men over til klematis-plantene jeg kjøpte for noen dager siden, for jeg kom plutselig på at jeg skrev at jeg hadde fått plantet dem, men ikke noe mer om hvor og hvordan! Det var jo selvsagt fordi jeg skulle skrive mer om det siden. Det er fint med klatreplanter oppover veggen, men ingen planter liker å vokse helt inn til en vegg. Der blir det alt for tørt, og særlig for en klatreplante kan dette være drepen. Plant derfor planter som skal vokse oppover veggen et stykke fra selve veggen. Bildet under er av en stor klematis som vokser ved inngangsdøren vår. Den har stått der i mange år.

klematis i husveggen

Klematis skal aldri tørke helt ut, og hullet du graver må være dypt, slik at den har plass til å utvikle røttene sine. Siden klematis er en plante som skal blomstre med mange og store blomster, trenger den god jord og nok næring. Ellers fant jeg en super oppskrift på hvordan man planter klematis på bloggen til Nina i Paradiset

De nye små klematis-plantene er i to rosafarger, og jeg hadde lyst til å la dem vokse ved garasjen like ved inngangspartiet til huset. Men der er det bare grus, og det ville bare bli rot å lage et bed der. Derfor ble løsningen å lage en slik blomsterkasse som de andre vi har, men denne måtte være mye mindre for å få plass på det tilmålte stedet. I dette tilfellet er det undertegnede som er “snekker”, så jeg vet ingenting om dimensjonene på “plankene” jeg valgte, På de store kassene, har vi brukt terrassebord, men det ble litt voldsomt her, synes jeg. Uansett, jeg startet med å kutte opp i 50 cm lengder.

diy blomsterkasse

På baksiden er det skrudd på lister. Disse får man gratis på mange byggevarehus, da de brukes til å legge mellom plankelagene. Listene er festet med små terrasseskruer på baksiden av plankene. 

Disse skruene kommer inn mot jorden, og vil ikke vises på den ferdige kassen.

diy blomsterkasse

Det er enklest å kle hver enkelt side med plast før de settes sammen. Her er det brukt plast på rull. Kassene kan også isoleres om man ønsker det.

diy blomsterkasse

Stiftepistol er kjekk å ha til det meste, som her å feste plasten til kassen.

Jeg har brukt to ulike lengder terrasseskruer, en til listene og en til å sette kassen sammen. 

diy blomsterkasse

Kassen tar form, og  sidene blir til slutt dekket med lister.

diy blomsterkasse

– Og der var kassen klar for beis. Siden klematis-plantene er så små ennå, har jeg plantet en sommerblomst også i kassen. Den er foreløpig mer spennende å se på enn de bitte små klatreplantene.

diy blomsterkasse

En slik kasse til blomstene er jo både billig, dekorativ og praktisk, rett og slett tre ting i en, som et ordentlig kinderegg! Hva mer kan man ønske seg? ha en fin dag videre! Vi blogges

#klematis, #plantetipsklematis #blomsterkasse

Slik fornyer du sofaen på noen kveldstimer

Heisann! Håper du har hatt en fin dag! I dag var det plutselig sol og sommer igjen, og da måtte jo timene etter jobb tilbringes utendørs, men nå i kveldstimene har jeg lekt møbeltapeteserer.

Biedermeiersofa

Denne sofaen har du nok sett mange ganger før, og jeg kan på ingen måte love at det er siste gang den dukker opp på bloggen heller! Jeg er så glad i den sofaen, som jeg  har fått av en god venninne. Den gang var den grønn. Nå har den etterhvert tilbrakt ca fem år som sandfarget, så nå var tiden inne for en forandring. Den var både slitt og flekkete om jeg skal være ærlig.

biedermeier

Gudene må vite hva en ekte møbeltapeteserer ville si om framgangsmåten min for makeoveren med denne sofaen. Men pytt, pytt, I blant har det sine fordeler å ikke vite noe som helst om ett eller annet. Da hiver man seg gjerne utpå, og det vil jo helst gå bra. Denne sofaen har jeg som sagt trukket om før, så jeg visste at det var et helt overkommelig prosjekt. Denne gangen har jeg trukket den i hvitt bilskinn, altså ikke ekte skinn, men noe som ser til forveksling likt ut!

Biedermeier omtrekking norge

Først ble ryggen løsnet og lagt på spisestuebordet. Så løsnet jeg setet, og la dette på gulvet.  Alle delene   ble klippet  ti. Siden jeg hadde vært så kjip da jeg bestilte stoffet, var det bare å være nøye med klippingen. Jeg visste at det var nok, men ikke så mye mer heller.  Sidene trakk jeg først. Når man trekker om møbler av denne  typen, er det viktig at man strammer stoffet godt. Det blir lite lekkert om stoffet ligger i krøller bortover.

omtrekking av sofa

Etter sidene, stod setet for tur, og her er det ekstra viktig å stramme. Det er denne delen av sofaen som først blir stygg. Det var også her det gamle trekket var flekkete og slitt. 

møbeltapetesering

Ryggen trakk jeg til slutt. 

møbeltapetesering

Stiftepistolen klarer man seg ikke uten til denne jobben, og med den går det raskt  å feste stoffet langs kantene.  

Som bildene viser, er jeg nesten ferdig, men ikke helt. Stiftene må dekkes enten med bånd eller nagler. Selv om det er mer arbeid med nagler, er det egentlig det jeg har mest lyst å gå for, sølvfargede nagler, slik som på kjøkkenkrakkene tror jeg ville være pent. Men det får bli i morgen. Ikke har jeg nagler, og nå roper snart sengen på meg. I morgen er det ny arbeidsdag!

ny gammel sofa

Så da gjenstår det egentlig bare å si god natt! Vi blogges!

#omtrekking #makeover #møbeltapeteserer #bilskinn #skai #sofatrekk

Bare en illusjon?

Hei på en grå regnværsdag, men som likevel ikke er så grå som dagen i går var! Dagen i går kunne faktisk  vært når som helst på året. Når kvelden kom, kom også tåken krypende! Virkelig en dag å kose seg inne på! Lys og peis-bål hører heldigvis ikke bare vinteren til!

I løpet av siste vinter fikk jeg mer og mer sansen for led-lys på batteri istedenfor vanlige lys, eller la meg heller si det slik, i tillegg til vanlige lys.  På bordet der man sitter, er det fremdeles superkoselig med skikkelige levende lys. Men de kunstige lysene er blitt så fine og naturtro etter hvert, så det er egentlig ingenting i veien for å kjøre slike lys over alt.

De batteridrevne led-lysene gir derimot en mulighet til å tenne lys der man normalt er litt redd for å ha levende lys. Dessuten tåler slike lys å bli forlatt uten at det er brannfarlig!

På dette bildet under er forresten både blomster og lys fake!

Utendørs er det jo fantastisk med lys som ikke plutselig kan begynne å brenne. Bildet under er fra i vinter. Noen få snøfiller var falt, og jeg synes det er så fint med “levene” lys mpt det hvite.

Om sommeren er det blomster ved inngangspartiet. Til jul er det annen pynt. Lys passer igrunnen uansett, Jada, gamle kasser må man ha!

Peisbål er også fine ting, og utendørs bruker vi peisen mange ganger i uken om sommeren. Peisen ute har en funksjon. Den varmer opp en ellers kald norsk sommerkveld. Samme funksjon har peisen på hytten. Den varmer opp. Inne i stuen, derimot, har vi sjelden bruk for peisen til oppvarming. Er vi mange samlet, kan vi tvert i mot oppleve at det blir for varmt om vi fyrer på peisen. Men så er det dette med å skape stemning, da. Få ting er vel mer stemningsskapende enn en peis. 

En venninne hadde satt kubbelys i peisen, og jeg adopterte ideen. I vinter tok jeg den hakket lenger og plasserte noen kunstige kubbelys med timer der. Så var det peisbål hver dag fra kl 18.00.  Nå er det elektriske bommulsballer, kjøpt for en billig penge, som ligger i peisen.  Jammen tror jeg at jeg skal prøve med et par kubber i tillegg! Ja, det er en illusjon, men hva så?

Ha en fin kveld videre med eller uten illusjoner! Vi blogges!

#peisbål #levendelys #kunstigelys #ledlys #batteridrevetlys #kunstigpeisbål #timer

Slik blir du kvitt sneglene i hagen!

Heisann! Håper du har hatt en fin helg! Det er ganske rart i grunnen hvor fort helgene flyr avgårde i godt selskap. Selv har jeg hatt masse koselig besøk i helgen, Hovedbesøket, en liten skatt på 14 måneder, har fylt helgen med glede.

hagehortensia Norge

Ellers kom jeg over et stort skap på en lokal kjøp, salg- side, og eldste sønnen min var så snill å komme hjem i kveld for å hjelpe meg å få skapet i hus. Sammen klarte vi å få det ned to etasjer med vindeltrapp og inn i varebilen. Nå står det i garasjen og skal etter hvert bli malt i industriel grå og flytte opp på hytten. Industriell grå er på hytten det som eggehvitt er her hjemme.

blomster i kasser jæren norge

I kveldingen ble det tid til å pusle litt i hagen, ikke så mye, men blomster i diverse potter og krukker fikk seg litt vann og mat. Ja, jeg mener naturligvis  gjødsel. Jeg er litt overrasket over at det er så mange som ikke vet at sommerblomstene trenger gjødsel. Så klager de etterpå over at sommerblomstene ikke blir så fine hos dem. Jeg skal si dere en ting, sommerblomster gjør ikke forskjell på adresser og sånt. Der de får godt stell, der trives de. Alt snakk om grønne fingre, mener jeg er oppskrytt.  Det å stelle planter kan læres, som det meste av andre ting kan. Selv har jeg ikke spesielt grønne fingre, men jeg liker at det blomstrer rundt meg.

sommerblomster i krukker

På min vandring i hagen i kveld, traff jeg fire av den slimete sorten, som jeg ikke er spesielt glad for å møte i hagen. Jeg snakker selvsagt om snegler, iberia-snegler. Nå kan det hevdes at fire snegler ikke er mange, og det er jeg i grunnen enig i, men det er likevel for mange.

blomster i verandakasser jæren norge

Beklager å si det, men det at vi har lite snegler i hagen, handler ikke bare om flaks, eller at sneglene ikke trives her. Snegler har nemlig heller ikke noe forhold til adresser og tomtegrenser. Det er med sneglene som med sommerblomstene, litt innsats må til. Jeg regner med at de fleste er like lite begeistret for disse sneglene som jeg er, så her kommer mine råd for å bli kvitt dem.

Surfina
sommerblomster i verandakasser

Det første og viktigste er faktisk å plukke snegler! For en pervers hobby, tenker du kanskje, og jeg skal være enig. Det finnes kjekkere ting å bruke sommerkveldene på. Men plukker du alle snegler du finner over en periode på 3-4 kvelder, har du plukket opp de fleste. I det minste har du redusert antallet betraktelig. Det er spesielt viktig å plukke snegler på sensommeren da de legger egg.

Verandakasse
sommerblomster jæren norge

Det finnes også ulike middel man kan bruke for å bli kvitt sneglene. For tre år siden brukte vi et middel som heter nemaslug. Det er laget av levende nematoder som forgifter sneglene. Man kan enten slå middelet blandet med vann på bakken der snegler ferdes, eller man kan klippe kveldens sneglefangst i biter og legge oppi blandingen og la dem trekke litt før man anbringer gørra rundt der man vet det er snegler. Det er vel ingen som er i tvil om at det er en ekkel jobb, en riktig møkkajobb, men det funker.

sommerblomster norge

Selv har jeg ingen erfaring med sneglefeller eller sneglebarrierer, men jeg vet det er mange som sverger til disse metodene.

roser

Det anbefales å rydde opp i hagen. Sneglene trives der det er mørkt og fuktig, så ved å fjerne slike plasser, hindrer du sneglene i å komme.  Sneglene er også veldig glad i løvetann og annet saftig ugress, så ved å fjerne dette, vil du få mindre snegler på besøk. Georginer og tagetes hører også med til yndlingsrettene til sneglene, så om ikke målet er å lokke snegler til hagen, bør man unngå disse plantene.

Plant heller roser og pegonia, som sneglene ikke liker.

imágenes de la flor, begonia fondos de pantalla, vector verde, fondos de color rosa, material de primer plano

Busker og trær liker de heller ikke.  Snegler liker ikke å bevege seg i sand og grus, så bruk av disse materialene hindrer snegler. Noe annet de ikke liker er fersk bark, så ved å bruke bark i bedene og etterfylle årlig, hindrer man sneglene i å trives i hagen. Her er det både grus og fersk bark i rikelige mengder, og det tror jeg vi skal fortsette med å ha i all overskuelig fremtid!

mini-bark

Ha en riktig fin kveld videre! Vi blogges!

#snegler #iberiasnegler #sneglefeller #sneglebarriere #nemaslug #snegleplukking #sneglesanking

Livet er fult av vanskelige valg

Heisann! Da var det kveld, gitt! Håper dagen din jar vært fin! Selv har jeg hatt en turbodag i hælene på mitt barnebarn på litt over et år. Dagen begynte kl 06.10 med en glad liten stemme som sa “hei”. Da jeg løftet henne opp, sa hun “hippi”, mer en klar til å starte dagen! Hvor ble denne gleden over å våkne til en ny dag av egentlig? Når tenkte jeg sist “jippi” idet jeg krabbet ut av sengen? 


Jeg husker en tid med egne varn at de lå i sengen og sang, så lykkelige over at det var morgen. Jeg husker en annen tid, noen år senere, fa okke ti ville hester fikk dem ut av sengen om morgenen. Når de omsider kom tuslende for å okupere badet i et par timer, hadde opphavet allerede vært oppe i timevis!

Noen middagshvil hadde lille frøkena slett ikke tid til i dag, så hun sloknet momentant da hun ble lagt i kveld. Etterpå gikk jeg ut i hagen, og fant omsider en plass for klematisene. I blant kan jeg virkelig lide av beslutningsvegring når det gjelder småting. Skal, skal ikke? Ia, si det! En gang stod jeg aldri så lenge og lurte på om jeg skulle kjøpe en sort eller hvit kanne til kr 59,- på IKEA! 

Ja. jeg vet at det er rimelig håpløst, særlig fordi det er ting som ikke betyr noe, og fordi hva jeg velger ikke betyr den ringeste forskjell i den store sammenheng. Joda, å si ja til  noe, betyr samtidig å si nei til noe annet, og det kan ha noe å si når det gjelder større ting, men om jeg kjøper sort eller hvit kanne, har neppe noe å si. Det samme gjelder jo hvilken farge helgens roser bkir i, selv om jeg selv tror det r superviktig!

På samme måte var det her i går. Jeg har bestemt meg for å trekke om den gamle biedermeieren på nytt. Men skal den være hvit eller offwhite, eller kanskje beige? -Og når man omsider har bestemt seg etter diverse runder, og orderen er bestilt og betalt, ja da er det man vegynner å lure på om man kanskje skulle valgt en annen farge i steden. 

Ja. er det ikke bra vi har noen bagateller å gruble over? Dagens I-lands-problem spør du meg! Ha en flott kveld og en fin helg videre!