Neida, det blir ikke julenisser av dorullkjerner!

Heisann, folkens! Da har jeg ryddet meg et hjørne mellom julepapir og bånd for å blogge littegrann! Ja, for det er ikke til å unngå at julen kryper sakte ut i huset. Men for all del, det er jo koselig!

Jeg bare elsker å sitte på dette kjøkkenet, godt vaglet på en barstol. Men herlighet, det var rett før jeg datt av pinnen i stad. Den viktigste jobben i huset vårt er det nemlig verken meg eller husbonden som har,  ei heller verisure, om noen skulle innbille seg det. Den viktigste jobben i huset har Stella.

Hun mener i det minste det selv, for hun er vakthund 24/7. Så når det ringer på døren, gir hun beskjed. Hun gir forresten beskjed om noen kjører på veien utenfor med piggdekk og. Stella liker ikke piggdekk. Godt vi har en miljøvennlig hund!  Javel, så ringte det på døren, da, og der stod jammen dorullene mine. Ja, jeg må bare innrømme at jeg har en lidenskap for  å shoppe doruller! 

Det vil si, det er jo alltid noen som selger toalettpapir for en god sak. En gang var det ¨våre søte små som skulle til Polen med Aktive fredsreiser og solgte toalettpapir. Ja, jeg må vel bare bekjenne i samme slengen at jeg faktisk har vært leder for dorull-salget en gang i en ikke alt for fjern fortid. Så nå er det min tur til å kjøpe av andre unge og lovende, og jeg kjøper. Toalettpapir har den store fordel at det står i ro når man først har fått det i hus. Ikke skal det ha mat og ikke ikke trenger man å gå tur med det i regnværet en sur novemberkveld. Nå sitter Stella i gangen og passer toalettpapiret sitt.

Men det var egentlig noe helt annet jeg skulle skrive om, nemlig julegaver. Jada, jeg er i gang. I blant er jeg ganske flink til å kjøpe gaver gjennom året. Disse må jo gjemmes, og så er det ikke alltid man husker hvor man har gjemt det eller at man har kjøpt for den del. Men det meste kommer for en dag.

Selv liker jeg å pakke gavene fint inn. Ja, jeg ikke bare liker det, jeg MÅ pakke gavene fint inn. Det er nok noe som henger igjen fra arbeid i klesbutikk og parfymeri i unge år. (Det er altså ikke bare toalettpapir jeg har solgt gjennom livet.) Når det kommer til innpakning, går jeg for gråpapir til jul. Det passer best til den litt gammeldagse og landlige stemningen jeg liker å skape til jul. Men jeg har gavepapir og bånd i alle varianter i hus. Noen ganger skal man jo gi bort en gave der man ønsker litt mer glam over det ytre.

Julen vår har innslag av rødt, og det har julegavepapiret også. Men nå er det ikke alle gaver som lar seg pakke like fint inn, og noen gaver kan man nesten gjette seg til innholdet i om man lar pakkepapiret følge “kurvene” på innholdet. Greit at det ikke er lov å klemme på gaver, men man trenger vel ikke å utfordre skjebnen heller. Heldigvis finnes det mange steder man kan få kjøpt fine esker til dette bruk, blant annet på Søstrene Grene.

prensent

Bildet er lånt fra Søstrene Grenes side.Et annet tips er å bruke skoesker og andre fine esker. Det er jo litt kjekt at pakkene kan pynte opp litt i tiden fram mot jul også! Det blir på en måtte to fluer i en smekk, det.

Slenger forresten med et par bilde av dorullene mine også, bare for å bevise hvor fredelige de er å ha i hus. Dessuten er det ikke noe man ønsker å gå tom for.

Hadde jeg hatt planer om å lage nisser av kjernene, hadde det og vært flere fluer i en smekk, men det har jeg ingen planer om, bare så det er sagt.

Flere bilder av badet kommer. Vi har nemlig fått ny vask, og jeg er superførnøyd! Ha en nydelig kveld, da! Vi blogges!

#doruller #toalettpapir #innpakningspapir #gaver #søstrenegrene #jul #dorullkjerner 

Akkurat hva jeg alltid har ønsket meg, gitt!

Heisann! Håper du har hatt en fin dag så langt! 


Visste du at det er cybermandag i dag? Det visste ikke jeg, ikke før inboxen min ble spammet ned med gode og mindre gode tilbud! Hva blir det neste fra handelstanden for å få tak i pengene våre? Jeg fikk forresten mail i dag om at jeg hadde vunnet andre premie i et lotteri jeg aldri hadde deltatt i. Undrenes tid er tydeligvis ikke over!  Gevinsten var diverse gratisspinn! Akkurat hva jeg alltid har ønsket meg!

I helgen kom det  litt julepynt på plass i heimen. Utrolig hvordan litt utendørs belysning kan forvandle omgivelsene og gi en illusjon av julestemning.  Når mørket senker seg, er alle spor av grønn november og regn fjernet. At regnet frøs til og terrassen i morges kunne by på stålis, er en annen sak.

Så var det kjøkkenet, opp med julegardiner, stjerne i vinduet og adventstake! Finnes det noe herligere enn et julepyntet kjøkken? så nå kan vi begynne å glede oss til jul ! For mitt vedkommende gikk det opp for meg at det faktisk snart er jul.

Alt det man skal rekke før det blir jul liksom! Sukk!  Men foreløpig fyller spisestuebordet seg med julegaver som venter på å bli pakket inn, julepapir, bånd og saks mens jeg venter på ånden. Kanskje på tide å innse at ånden nok aldri kommer, og at det ikke blir kjekkere å pakke inn i morgen enn i dag. Det første som må gjøres er uansett å pakke inn kalendergaver, for man blir vel aldri for gammel for julekalender!

Ha en nydelig dag videre! Vi blogges! 

Krumkaker etter god gammel oppskrift

Hei og god kveld i stuen, eller var det på kjøkkenet? Som sagt fikk jeg på plass litt julepynt før første søndag i advent. Jeg bare elsker når kjøkkenet er julepyntet, og selv går jeg for den litt gammeldagse stemningen på kjøkkenet. Det er det som er jul for meg, det gir assosiasjoner til andre kjøkken, og andre “juler” en gang for lenge siden.


 Selv om en passe dose rødt alltid må være med på kjøkkenet vårt når nettene blir lange og kulda setter inn, ble adventlysene lilla i år, faktisk for andre år på rad.I år ble det lilla lavendel. 

Så var det klart for  full rulle med julebakst for fire generasjoner, med min mors krumkaker som fast innslag og førejulstradisjon. Egentlig var det vel min mormors krumkakeoppskrift, eller kanskje til og med min oldemor? Men nå er det min mors krumkaker, og for de som er vokst opp her i heimen, forblir det bestemors krumkaker, stekt på vårt kjøkken med to krumkakejern samtidig tidlig i adventstiden. 

I alle år har vi kombinert denne baksten med pepperkakebaking. Det passer perfekt for små barnehender, som skal holdes langt unna det varme jernet.  Selv må jeg innrømme, bestemor eller ei, at jeg holder meg til pepperkakene. Pepperkake oppskriften snakker vi kanskje ikke så høyt om. Eller hvorfor ikke i grunnen? Det er IKEAS egen, og selv har jeg brukt denne deigen så mange år at den også er blitt en tradisjon. Det er rart med det, og pepperkakene blir jo gode, da!

Men nok om pepperkaker. Her deler jeg  oppskriften på krumkaker av god gammel årgang!

4 egg

250 g sukker

250 g Hvetemel

250 g Potetmel

250 g Smeltet smør

2 ts Vaniljesukker

2 ts kanel

1 dl kaldt vann

Bland alt. La deigen svelle i 20 min.  Hvis deigen blir for tykk mens du steker, bland i mer vann underveis.

Ha en herlig kveld videre, folkens!

Vi blogges!

Det er vel ingen som handler duftlys på IKEA!

Heisann, godtfolk! På Black Friday var jeg på IKEA.Jeg var ikke alene for å si det sånn….Det var 10% på alt på IKEA denne dagen, og folk hadde gått mann av huset for å spare noen kroner.Lørdagen var jeg på Rusta, Europris og Nille. Det er ganske rart i grunnen, for det er ingen som handler på Europris og Nille. Likevel er det fult med folk der. Forstå det den som kan! På samme måten er det forresten på Sparkjøp. I blant treffer man kjente på slike butikker. De handler jo aldri der, men er likevel innom. På IKEA handler folk. Det er ingen som synes det er flaut å innrømme at man handler på IKEA. Selv handler jeg mye der.

Men selv om nesten alle handler på IKEA, er det ingen som kjøper duftlys der. Det blir liksom litt for simpelt. Nåja, ingen og ingen, fru blom. Det hender faktisk at jeg kjøper vaniljeduftlys der. De andre duftene kan bli litt for overveldende.  Denne  gang dristet jeg meg til å kjøpe noen små søte lys med appelsinduft også. Det virket som IKEA hadde tatt høyde for at det kunne bli flere enn meg som slengte med noen lys nå før jul, for lys var det nok av! 

Bilderesultat for apelsin

Ellers må jeg innrømme at jeg blir litt matt av hele Black Friday. I følge avisen er det den store bulkedagen. Det har jeg ingen problem med å se for meg. Selv er jeg ikke typen som sover ute for å få med meg gode tilbud. Jeg er heller ikke den som skipper jobben en mandag i januar for å få med meg møbelsentrenes supertilbud. Den slags gjør meg bare stresset og sur, så jeg holder meg som regel langt unna slike salg, selv om jeg vet det er penger å spare. Men når det rett og slett blir slosskamp om godbitene, som på Sørlandet, ja, da lurer jeg på om verden er blitt gal! Har ikke de fleste som lever i dette landet nok av ting og tang? Jeg bare lurer.

Bilderesultat for ikea duftlys

Bilde lånt fra ikea.com

Da IKEA på Forus åpnet for mange år siden, var det mange gode tilbud som var annonsert lang tid i forveien. Lite visste man den gang om hvor stort IKEA egentlig var, og lite tenkte man vel over at alle hadde fått samme reklamen i posten. Vi var mange, mange som stod i kø for å sikre oss godbiter. Blant annet var det en startpakke til blivende foreldre med alt mulig nyttig til babyens første måneder. Jeg var ikke den eneste høygravide i den køen, nei. Og har du et barn født på høsten i 1988, er det godt mulig du stod i samme kø.


Bilde lånt fra ikea.com

Duftlysene fra IKEA ble forresten testet i helgen, og de  var helt greie, ikke fantastiske, ikke forførende eller eksklusive, men helt ok hverdagslys! I blant er det akkurat det som skal til! Ha en herlig dag! Vi blogges!

Slik pynter jeg til jul

Hallo i luken! Håper dagen din er fin! I dag er det nøyaktig en måned igjen til jul! Ja, tiden flyr, det er sikkert og visst! Selv er jeg ganske fornøyd med at jeg er kommet godt i gang med julegavene! Herlig å være kommet så langt! De første gavene ble allerede levert til familie i Telemark forrige helg da vi svoger og svigerinne derfra på besøk.

Det kommer nok noen julegavetips her på bloggen etter hvert, men i dag tenkte jeg å dele mine tips for hvordan jeg pynter til jul. Da barna var små, brukte jeg hele desember på å dra fram julepynt. (-Og halve januar på å rydde det vekk igjen. Haha!) Det er koselig å ha et julepyntet hjem, men man trenger ikke kveles av jule-nisser og annen pynt heller!

1. Levende lys er et must hele året, og til jul kommer man slett ikke unna lysene. Men det kan bli fryktelig varmt i stuen når moder tenner alle lys. Selv nøyer jeg meg derfor med noen få og utvalgte levende, gjerne eksklusive lys eller duftlys. De plasserer jeg der vi sitter. Andre steder går jeg for led-lys. De avgir ikke varme, er ikke sjenerende for allergikere, og sist men ikke minst, de er ikke brannfarlige. 


2. Utendørs belysning er også et must. I denne mørke årstiden føler jeg vi trenger å lyse opp litt ekstra både ute og inne.

3. Ikke en jul uten juleplanter! I fjor måtte sviblene ut, for katten viste seg å være allergisk. Det er det nok mange mennesker også som er. Heldigvis finnes det mye fint i silkeblomster. (Det samme gjelder forresten kunstige juletrær)

4.Jeg bruker naturfarger og elementer fra naturen, som stein og tre, i julepynten. 

5. Selv liker jeg å blande gammel og ny julepynt for et mer spennende uttrykk. 

6. Et lurt tips er å dandere pynten på noen store “julefat”. Her kan man for eksempel bruke kongler, greiner, julekuler og lys, og man kan kan variere pynten gjennom advent-tiden og romjulen.

Bilderesultat for julepynt nille

(Bildet er lånt fra Nille)

7. Spiselig pynt som klementiner, røde epler, nøtter og pepperkaker, er det koselig å ha stående fremme.

8. Samle julepynten på utvalgte steder i huset. Det er ingen vits i å spre julepynten utover hele huset.Hos oss bor for eksempel nissene ved peisen

9. La  julegavene være en del av julepynten. Vakkert innpakkede gaver tåler absolutt dagens lys

Bilderesultat for juelgaverPaket guldpapper

10.Helt til slutt, det er ingenting som er rett eller galt, gjør som du føler for og bruk fantasien. Selv liker jeg å la det gå en rød tråd gjennom julen. Det vil si at jeg går for noen små røde innslag, men en helhvit jul kan være like vakker.

 

Ha en nydelig dag videre! Vi blogges! 

 

Jul i november

Heisann! Håper dagen din er fin! Det er visst et problem for noen at enkelte starter med julepynten allerede i november, på samme måte som at det var et stort problem for enkelte at det kom julemarsipan i butikkene i oktober.

 

Personlig opplever jeg ingen av delene som et problem. I min barndom synes jeg å huske at julepynten stort sett kom fram like før jul. Ja, med unntak av adventstjernen i vinduet og adventlysene, da.

Da mine barn var små, pleide vi å starte tidlig i desember med å hente fram litt pynt, så kom det mer og mer pynt fram. Som regel var det slik at jeg gikk i kjelleren med en gjeng småtroll på slep når huset var vasket til helgen. Neste helg kom det mer pynt, og plutselig var julen der.

Nå er jeg blitt så gammel at jeg pynter når det passer meg. Det er en ganske grei erkjennelse det og. Tid til å irritere meg over marsipangriser i oktober har jeg heller ikke. Det er jo bare å la være å kjøpe dem.

I fjor hadde vi besøk fra Barcelona og startet med jul i november. Det var helt greit det og. Dessuten var det mye mindre stress at alt var klart i god tid før høytiden. Når juletreet er kunstig, tåler det jammen meg å stå en stund også, så hva er problemet? Men ennå har ikke julepyntingen begynt her i huset.

Men tipper jeg hiver meg rundt når jeg forhåpentligvis får ånden til helgen! Og da kommer jeg ikke til å spørre noen om hvor mye julepynt som er innafor sånn i slutten på november. Men foreløpig får vi nøye oss med bilder fra julen i fjor. Ha en nydelig dag videre!

#november #julinovember #adventstjernen

Bling-bling blir man ikke ferdig med, nei!

Heisann, som tiden flyr! Plutselig er vi midt i november og vel så det. I går var det faktisk hele 28 år siden den morgenen da jeg stod i 7. etasje på sykehuset i Stavanger, daværende barselavdelingen, med en nyfødt babygutt ved siden av meg. Selvsagt var han  verdens nydeligste.  Nede på bakken gikk livet sin gang. Biler kjørte forbi og det var en ganske vanlig novemberdag med snø i luften. Dette var i 1988, og det begynner å bli en stund siden, noe vi ser spesielt godt på gamle bilder. Studentmoren som ikke kunne forstå at verden ikke stoppet opp, i det minste et lite øyeblikk den dagen, hadde bleket hår og en slags hockey-sveis. Knallrosa negler og strass i ørene hadde hun sikkert og! Det var tross alt på slutten av det glade 80-tallet og bling-bling-faktoren var fremdeles hjertelig til stede for de fleste av oss. Telefon hadde vi ikke ennå i vår nyetablerte rekkehuslykke, men den kom, og selvsagt var den rosa! Selv om rosa er en farge jeg aldri blir helt lei av, kommer jeg aldri til å omgi meg med så mye rosa som den gang, nei.

I disse dager er vel heller spørsmålet om man er klar for rødt snart, eller kanskje enda viktigere om advent-lysene skal være lilla eller ei. Som jeg har sagt så mange ganger før, det er de virkelig store verdens problemer man strever med her i blogge-verden!

Men jeg får bare innrømme at jeg ikke liker lilla, jeg kan faktisk overhodet ingenting med den fargen. Det  gjelder over hele linjen enten vi snakker klær eller interiør. I barndomshjemmet var advent-lysene lilla. I vår heim ble de sjelden det. Jeg hadde alle slags gode og mindre gode unnskyldninger for å velge andre farger, som regel hvitt eller svart. Men i fjor, på nyoppusset kjøkken, gjorde jeg et stort og modig eksperiment. Lysene ble lilla, noe som ble kommentert av en av de unge og lovende. Så får tiden vise hva det blir i år. Jeg må nok tenke og blogge litt mer om dette vanskelige valget først, tenker jeg.

Mens vi først er inne på dette med farger, det er jo ikke over med advent-lysene om du trodde det! Og med fare for å virke ekstremt vanskelig, så er ikke rødt heller en personlig favoritt. Det var enkelt i de gode gamle dager, da stuen var rosa. Man kan simpelthen ikke pynte en rosa stue med rødt til jul. Man trenger ikke å være hekta på interiør for å forstå såpass, er du ikke enig? Men det begynner å bli en del år siden den rosa stuen nå, og julen i heimen har blitt mer og mer rød. Når alt er hvitt og naturfarget til vanlig, er jeg blitt ganske så glad i dette røde innslaget når vinteren er på sitt mørkeste, så rød jul er kommet for å bli.

Men ennå er vi ikke helt der, så vi venter litt med det røde. I går var jeg å fikk fikset neglene, med en fantastisk nude eller rosa-beige-farge. Det er så herlig å føle seg velstelt på neglene, og jeg må bare skryte litt av flinke Katarzyna på Senso Velvære.

Siden jeg ikke er så flink til å bruke hansker når jeg gjør husarbeide, og heller ikke er så flink til å ta hensyn til neglene mine når jeg står der med malekosten eller er opptatt av et eller annet DIY-prosjekt,blir det acryl på meg. Ja, jeg vet det er mange meninger om dette, men jeg vet også hva som funker for meg,  og jeg kan love at jeg har prøvd mye forskjellig gjennom årene. Katarzyna bruker ikke tipper, men støper, noe jeg synes gir et mye finere resultat. Men neste gang, ja da blir det nok julerødt og bling-bling, tenker jeg! For bling, det blir man ikke ferdig med.

Ha en nydelig dag videre, da! Vi blogges.

#verdenstoppet opp #nyfødt #snartjul #rød #lilla #advent #negler #acrylnegler #negledesign

 

I år skal jeg starte tidlig med juleforberedelsene!

Heisann! Plutselig gikk det opp for meg at det nærmer seg jul.

Ja, i år skal jeg jammen starte tidlig med juleforberedelsene. Kjenner du deg igjen? Men stopp en halv, det er vel for seint å starte tidlig nå? Til neste år derimot, ja da skal jeg starte tidlig. Men ennå er det mye man kan rekke, om man ikke nettopp går for store strikkeprosjekter og sånt. Og grunnen til at jeg kom på dette med jul og strikkeprosjekter var vel at jeg var i forening med en som hadde som årets førejulsprosjekt å strikke 27 luer med tilhørende votter som julegaver til kjente og kjære. Skrekk og gru, kan man tenke, men hun manglet faktisk bare noen få vottepar, så det går an. 

Nå har jeg ingen ambisjon om å strikke verken luer eller votter til jul, så det er sagt. En og annen rask liten gave kan det hende det blir. Det får tiden vise. Ett år ble det Marius-puter, Marius-oppbevaring til vedbriketter og Marius-vinskjuler til både den ene og den andre. Det er raske prosjekter, som det fremdeles går greit å komme i land med. La deg ikke lure av at bildet over er fra påsken. Det er en av disse julegavene, og julen varer som kjent helt til påske.

Men nå handler det først og fremst om å sette julen på dagsorden og begynne å tenke litt jul. Bildet over er fra julen i fjor, og det er ikke så lenge til adventstaken skal fram igjen. Om det blir lilla eller hvite lys i år har jeg ikke tatt stilling til ennå, men livet er som kjent fullt av vanskelige valg! Jeg liker ikke å fly rundt i juletravle butikker, eller sagt på en annen måte, jeg kan ikke fordra å handle i juletravle butikker. Å kikke i de samme travle butikkene,   er noe ganske annet, og da kan man faktisk kjenne på ekte gammeldags julestemning.  Men i dag tror jeg jeg nøyer meg med noen bilder fra tidligere juleprosjekter og  litt annen juleinspirasjon. Telleren in til Bloggurat dukket forresten opp igjen like plutselig som den forsvant!  Ha en nydelig kveld! Vi blogges!

#juleforberedelser #marius # jul #lillalys #advent #juletravelt

 

 

Bloggurat og de nære ting, trenger litt hjelp!

Hei! Ja, her sitter man da og spekulerer over de meget nære ting. Det må til det og i blant! At det skjer store og overraskende ting som vi ikke vet konsekvensen av der ute i den store verden, ja det kan man skrive under på. Men overfor slike spørsmål er man helt hjelpeløs, så derfor håper jeg på større lykke når det gjelder å gruble over de nære og små bagatellene på denne jord! 

Finnes det noe nærere og mer trivielt enn en dusk forresten?

Jeg nevnte for noen dager siden at jeg plutselig var ramlet ut av bloggurat! Hadde det bare vært å “ramle inn igjen”, sånn i en fy og fei! Men så lett skulle det ikke være. I over to år har bloggen min vært registrert der inne som en interiør-blogg.

Lesertallene har varieret, men mesteparten av tiden har bloggen ligget greit synlig. På slutten har jeg blogget fra mobil, men nå var pc-en tilbake, og det samme var bloggegleden. Men det ser ut som om bloggen min er forsvunnet fra jordens overflate. Siden telleren linker til, ja, den eksisterer plutselig ikke. Om jeg har prøvd å registrere meg på nytt? Ja, gjett om….

Jeg har skrevet mail til bloggurat, men har foreløpig ikke fått svar, så nå håper jeg det er noen flinke sjeler der ute som kan være behjelpelige med litt hjelp! 

Ha en nydelig dag videre! Vi blogges!

Slik ble det litt spennende inspirasjon til hverdagsmiddagen!

Heisann! Så var vi i gang med mat-kassen, da, og jeg kan love at første dagen svarte til forventningene. Det blir faktisk restemiddag fra gårdsdagens middags-kasse i dag! 
Det er så spennende å prøve seg på noe nytt i matveien. Oppskriftene, som følger med er kjempefine, og kommer garantert til å bli “gjenbrukt”

Matkassen fra Nettmat inneholder råvarer fra lokale leverandører, noe jeg synes er veldig bra. Neida, jeg er ikke sponset av noen, men med en oppvekst på “bondelandet” prioriterer jeg kortreist  der dette lar seg gjøre. Men ikke for enhver pris. Det er ikke alt som lar seg dyrke i Rogaland for å si det slik.

Bilderesultat for tomater

Tomater fra Orre og “Skitne gulrøter” fra Jæren, ja det er det få ting som slår. 

Denne “matkassen” er jeg også fornøyd med. Det er noe eget med friske urter, og det må man virkelig kunne kalle kortreist mat, eller hva? 


Ellers har jeg oppdaget at telleren min fra Bloggurat er forsvunnet fra bloggen min, og jeg har ikke helt klart å få den tilbake. Siden jeg ar blogget fra mobil i mangel av pc på slutten, vet jeg ikke helt når dette har skjedd. Jaja, det hører til de små ting på denne jord. det finnes da langt verre ting å henge seg opp i!

Men det er ofte de små ting som får fokus, og nå gleder jeg meg over å ha pc-en tilbake, gleder meg over igjen å kunne blogge fra et hjørne på kjøkkenet. Det er å ha mulighet for mobilblogging, bevares, men det er og blir litt knotete, spør du meg! 


Ha en nydelig dag videre! Vi blogges! 

 

 

Ny registrering på Bloggurat  Jeg har plassert bloggen på bloggekartet  i Klepp Ny registrering på Bloggurat