Slik får du en lettstelt hage

God morgen! Håper du har det fint! Det er virkelig et nydelig vær vi har om dagen. Måtte det bare vare. (En og annen regnbyge i ny og ne må bare komme for min del, men det er så deilig å vite at det er sommer når man våkner om morgenen)Vi har forresten fått nytt familiemedlem, Chihuahuaen Ronja. Det er sat at chihuahua er som chips, man kan ikke nøye seg med bare en.

Herlig er det også når livet kan leves ute, for ikke å snakke om hvor koselig det er med utendørs måltider. Selv kaffikoppen og knekkebrøet smaker bedre under åpen himmel. Man trenger ikke store flekken utendørs for å få sommerfølelsen, og jeg har sett fantastiske verandarom på noen få kvadrat. Selv er jeg så heldig å ha hage, og jeg virkelig elsker å rote rundt i hagen og bli skitten på fingrene.
Her om dagen ble jeg spurt om jeg hadde noen tips til en lettstelt hage. Jada, mange tips, men frigjort tid blir sjelden brukt til å kose seg med en bok i hagen, i stedet ryker man seg ut på et eller annet nytt prosjekt. Summen av hagearbeid er med andre ord mer eller mindre konstant her i gården.


Men for all del det er en fordel å slippe å stå med rauen i været å luke hele sommeren. Mitt beste tips, er å avgrense uteområdet, dele inn i soner og rom.
Et annet tips er å bygge terrasse eller legge utegulv. Selv synes jeg tre-terrasser er mye lunere enn stein eller sement, selv om sistenevnte er mer vedlikeholdsfritt. I Norge er det definitivt en god ide å ha tak over deler av terrassen. Siden vi har det, drukes uterommet fra tidlig vår til sen høst.

Videre er det lurt å holde beplantningen ut til kantene der det skal være plen. (Så smarte var ikke vi da vi plantet kirsebær- og epletre en gang for lenge siden, lenge før noen hadde hørt om robotklipper)

Når det gjelder gresset, verserte det tidligere et «tips» om ikke å gjødsle, slik at man slapp å slå plenen så ofte. Det kan godt hende plenen vokser senere uten gjødsel, men det blir garantert en trist plen, og det er vanskelig å bli kvitt ugresset. God jord er viktig for å få en fin og lettstelt plen. Selv om vi har lite plen, skal den være fin, og det blir den med en robotgressklipper. Den klipper bare noen millimetere av plenen hver gang, slik at plenen får jevn næring ettersom det avklipte gresset fungerer som gjødsel og holder gresset friskt og mosefritt.

Sommerblomster og stauder trenger også god jord, og sommerblomstene trenger gjødsel gjennom sommersesongen. Det er lurt å plassere plantene etter hvilke behov de har. Selv har vi stort sett plassert planter som vil ha mye vann ved hagedammen.

Vi har brukt Rhododendron i store mengder i vår hage, som hekk og som prydbusker. Rhododendron trives i sur jord. De blomstrer nydelig, og til ulike tider på sommeren. Ellers er de vintergrønne, noe jeg setter stor pris på. Legger man bark rundt dem, etter å ha fjernet alt ugress, hoder det seg ugressfritt lenge. Men ellers vil jeg anbefale å ta ugresset med det samme man ser det. (Det lir ikke kjekkere siden)
Stauder og busker krever mindre stell enn sommerblomster, men sommerblomster gir frihet til å endre utrykket i hagen gjennom sesongen. Jatakk, begge deler, sier jeg.
Planter du i krukker, har du full kontroll på hagen, og store variasjonsmuligheter. Store krukker er å foretrekke, men de kan fort bli fyktelig tunge. Et bra tips er å sette et brett med hjul på under tunge potter (Kjøpes på plantesenter)

Men det viktigste er ikke hvor “strøken” uteplass man har, men at man trives der man er. Ha en fortsatt nydelig dag, så blogges vi snart!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg